Așezare

Comuna Roata de Jos este o unitate teritorial-administrativă, situată în nord – vestul județului Giurgiu, care face parte din Regiunea Sud-Muntenia, fiind adiacentă granitei cu judetul Teleorman, la vest, și municipiul București, la est. Comuna are acces direct la două căi de comunicație, și anume DJ 611 si DJ 601, care comunica cu DN 61, cu A1 si primul inel de centură al municipiului București.

Comuna se află la 90 de km de reşedinţa judeţului, municipiul Giurgiu, şi la aproximativ 50 de km de Bucureşti. Comuna Roata de Jos are în componență patru sate, și anume, Roata de Jos, satul reședință de comună, Roata Mica, Sadina si Cartojani

Comuna Roata de Jos este aşezată în extremitatea de nord vest a judeţului Giurgiu, pe malul stâng al pârâului Dambovnic, fiind una dintre cele mai vechi şi dinamice aşezări. Comuna se află la 90 de km de reşedinţa judeţului, municipiul Giurgiu, şi la aproximativ 50 de km de Bucureşti. Comuna Roata de Jos are în componență patru sate, și anume, Roata de Jos, satul reședință de comună, Roata Mica, Sadina si Cartojani iar vecinii comunei sunt:

  • Nord: Padure Roata de Jos
  • Nord-Est: satele Ciurari-Deal si Gratia, județul Teleorman
  • Est: Crevedia Mare – la Sud: Sat Marsa, județul Giurgiu
  • Nord-Vest: sat Gaiseanca, județul Giurgiu

Sănătate

Pe raza comunei, există trei dispensare ( in Roata de Jos si in Cârtojani), în stare bună şi un punct veterinar, precum si un numar de trei farmacii (in Roata de Jos si in Cârtojani) ce asigura necesarul medical al intregii comune. Exista si un cabinet medical stomatologic pe teritoriul comunei.

Locuitorii din Roata de Jos şi cetăţenii din localităţile învecinate Vânătorii Mici, Mârşa, Crevedia Mare şi Bucşani beneficiaza de serviciile rapide şi de calitate ale paramedicilor SMURD din februarie 2013.

Echipajul care încadrează ambulanţa SMURD poate interveni în cooperare cu echipajele de stingere şi descarcerare din componenţa Gărzii de Intervenţie Roata de Jos, echipajele SMURD şi pompieri de la Garda Ghimpaţi, Detaşamentul Bolintin Deal, precum şi cu Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Giurgiu. Pe teritoriul comunei exista si o farmacie veterinara si un magazin fitosanitar.


Economie

Economia comunei Roata de Jos este una destul de diversificată deși pentru mult timp principala ocupaţie a locuitorilor a fost agricultura şi respectiv creşterea animalelor, solul fiind unul roditor. Acum se incearca transformarea majoritatii terenurilor din Roata de Jos au in terenuri intravilan agricole şi în zonele cu construcţii noi s-a început amenajarea drumurilor, montarea stâlpilor pentru energia electrică şi aducerea reţelei de gaze.

Începând cu deceniul VI al secolului trecut în urma descoperirii zăcămintelor de petrol şi gaze asociate din zonă activitatea preponderentă se află în industria extractivă şi a serviciilor aferente.

Pe teritoriul comunei Roata de Jos este situat depozitul de rezervoare aparţinând S.C. S.N.P. S.A. – membru OMV. În cadrul acestui depozit este colectat şi tratat ţiţeiul extras din zona Roata de Jos, în vederea tratării primare şi livrării către CONPET S.A.

Pe teritoriul comunei au sediul sau puncte de lucru 282 de agenti economici cu activitati care acopera mare parte din codurile CAEN, ei activand in productie, comert, servicii( in special transporturi) si agricultura.


Educație

Pe teritoriul comunei Roata de Jos există la ora actuală mai multe școli, patru pentru ciclul primar (clasele I-IV) și doua pentru ciclul gimnazial (clasele V-VIII). Deasemeni exista si 6 gradinițe pe toata raza comunei.

Sistemul de învăţământ din această localitate a devenit cunoscut în întreaga ţară după ce la Şcoala cu clasele I-VIII din satul Cârtojani a fost înfiinţat un post de radio. „Radio-şcoală te ascultă” a fost iniţiat în 2007 şi a fost catalogat drept un real succes, astfel încât o serie de alte comunităţi au urmat exemplul localităţii dunărene.


Monumente istorice

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din comună este biserica Sadina, monument de arhitectură, construită în 1668. Prin vechimea sa, prin frumuseţea şi originalitaea artei româneşti medievale, biserica se recomandă ca un valoros obiectiv turistic de aici.

Biserica aceasta este tot ce a mai ramas dintr-o mănăstire de călugari, infiinţată în anul 1668, pe timpul domniei lui Radu Leon Voievod. Ctitorii ei sunt : Moşul Serafim şi bogatul negutator Iani Popa din Bucureşti, originar din Pogoniana (Epir) , ţinut înăbuşit sub stăpânire turcească – el găsise, ca şi alţi compatrioţi ai săi, drumul către o ţară bogată, unde ortodoxia era lăsată în pace de Islam.

În rest, alte cinci obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Giurgiu ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt situri arheologice: situl de „la Carieră”, aflat la circa 1 km nord de satul Cartojani, cuprinzând așezări din Epoca Bronzului (cultura Tei, faza III) și din perioada Latène; așezarea de „la Troiță”, din vatra satului Cartojani, datând din Epoca Bronzului (cultura Glina); și așezarea din Epoca Bronzului (cultura Tei) de la Roata de Jos, aflată la intrarea în sat dinspre Cartojani.

Celelalte două obiective, clasificate ca monumente de arhitectură, sunt biserica „Sfântul Gheorghe” (1852) din Cartojani; și biserica „Sfântul Nicolae”-Zgaia (1912) din satul Roata de Jos.